Prebavila

Hrana potuje po prebavni cevi od 16 do 24 ur.

Vlaknin, ki so v polnozrnatem kruhu, testeninah, svežem sadju in zelenjavi, telo ne more predelati, delujejo pa kot nekakšna “metla” po črevesju.

Prebavna pot se začne v ustih, kjer hrano najprej z zobmi prežvečimo in z jezikom premešamo. Pomembno vlogo ima tudi slina, ki hrano zmehča.

Hrana nato potuje po požiralniku do želodca, kjer se zmeša s prebavnimi sokovi in delno razgradi. Iz želodca, delno prebavljena hrana potuje v tanko črevo. Tam se hranilne snovi izločijo v kri.

Hranilne snovi s krvjo potujejo do jeter in naprej do vseh telesnih celic. V telesnih celicah se sprošča energija, ki je shranjena v hrani.

Hrana, ki pa se ne razgradi, potuje naprej v debelo črevo. Tam se najprej zgosti in nastane blato. To izločimo skozi zadnjično odprtino.

POMEN HRANE

Omogoča rast in razvoj.

Daje energijo za delo.

Varuje pred boleznimi.

Omogoča vzdrževanje telesne temperature.

VODA V TELESU

Vodo v telo vnesemo tako s pijačo kot tudi s hrano.

Nekaj vode telo zadrži, ker jo potrebuje za delovanje, odvečno pa izloči na več načinov:

  • z uriniranjem,
  • z dihanjem in
  • skozi kožo s potenjem.